Obsah

ŠVÉDSKO v naší jídelně

Typ: ostatní
I letos se naše jídelna zapojila do projektu a uvařila tentokrát švédské jídlo.Švédsko je bohaté na ryby a dary moře. Oblíbený je losos na různé způsoby. Velkou oblibu má jelení a sobí maso, které se dělá v podobě ragú, grilované či pečené. Nejčastější přílohou jsou brambory, těstoviny a brusinky. Asi nejznámějším švédským jídlem u nás jsou švédské masové kuličky - KÖTTBULLAR. Ty jsme také v pátek 17. 3. uvařily. Dětem moc chutnalo a my se s Vámi rády podělíme o recept.


KÖTTBULLAR - švédské masové kuličky (recept pro 4 osoby)

  • 250 g mletého vepřového masa
  • 250 g mletého hovězího maso
  • 1 bílá cibule
  • 1 vajíčko
  • 1 dl 12% smetany
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky bílého pepře
  • špetka mletého nového koření
  • špetka mletého zázvoru

Na omáčku

  • 3 dl masového vývaru
  • 3 dl smetany ke šlehání
  • hladká mouka na zahuštění

Postup: Oloupeme cibuli, jednu polovinu nakrájíme na velmi malé kousky, druhou polovinu na větší. Větší kousky orestujeme na másle a spolu s jemně nakrájenou cibulí, vejcem, smetanou, solí a kořením smícháme s mletým masem.

Z dobře propracované směsi děláme malé kuličky, které dáme na 15-20 minut odpočinout do lednice. Mezitím si připravíme omáčku a to tak, že vývar a smetanu přivedeme k varu a zahustíme hladkou moukou, necháme 5 minut provařit. Teď už jenom stačí odpočaté kuličky na másle ze všech stran opéct, aby získaly krásnou hnědou barvu. Podáváme s bramborovou kaší a brusinkami.

DOBROU CHUŤ!


Vytvořeno: 27. 2. 2019
Poslední aktualizace: 27. 2. 2019 19:38
Autor: Mgr. Martina Kudláčková