Obsah
ŠVÉDSKO v naší jídelně
KÖTTBULLAR - švédské masové kuličky (recept pro 4 osoby)
- 250 g mletého vepřového masa
- 250 g mletého hovězího maso
- 1 bílá cibule
- 1 vajíčko
- 1 dl 12% smetany
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky bílého pepře
- špetka mletého nového koření
- špetka mletého zázvoru
Na omáčku
- 3 dl masového vývaru
- 3 dl smetany ke šlehání
- hladká mouka na zahuštění
Postup: Oloupeme cibuli, jednu polovinu nakrájíme na velmi malé kousky, druhou polovinu na větší. Větší kousky orestujeme na másle a spolu s jemně nakrájenou cibulí, vejcem, smetanou, solí a kořením smícháme s mletým masem.
Z dobře propracované směsi děláme malé kuličky, které dáme na 15-20 minut odpočinout do lednice. Mezitím si připravíme omáčku a to tak, že vývar a smetanu přivedeme k varu a zahustíme hladkou moukou, necháme 5 minut provařit. Teď už jenom stačí odpočaté kuličky na másle ze všech stran opéct, aby získaly krásnou hnědou barvu. Podáváme s bramborovou kaší a brusinkami.
DOBROU CHUŤ!
Poslední aktualizace: 27. 2. 2019 19:38