Obsah
Evropa nás zajímá - Dánsko
Připravila i letos školní jídelna tématický oběd. Volba padla na Dánsko, a tak jsme ve čtvrtek 22. března dětem uvařily následující menu:
- dánská sýrová polévka
- frikadeller (typický dánský karbanátek), šťouchané brambory, červená řepa
Pro inspiraci přikládáme recepty! Fotografie polévky i hlavního jídla naleznete ve fotogalerii školní jídelny.
Dánská sýrová polévka
- 2 cibule
- 2 lžíce másla
- 300 gr. pórku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1,5 l vývaru
- 200 gr. taveného sýra
- 2 lžíce másla
- špetka pepře
- špetka muškátového květu
- žemle
Nakrájíme cibuli a pórek, osmahneme na másle, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem, prošleháme a 20 minut povaříme. Poté do polévky přidáme na dílky nakrájený tavený sýr. Po rozpuštění sýra servírujeme s kostkami osmahnuté žemle, dozdobíme petrželkou.
Frikadeller - dánské karbanátky
- 500 gr. mletého vepřového masa
- 1 cibule
- 250 gr. červené papriky
- 250 gr. žluté papriky
- 250 gr. zelené papriky
- 1 lžíce másla
- 1 vejce
- mléko
- žemle
- sůl, pepř, oregáno
Mleté maso smícháme se žemlí namočenou v mléce, vejce, na másle zpěněnou cibulí a nadrobno nakrájenou paprikou. Vše ochutíme solí, pepřem a oregánem, tvoříme malé karbanátky, které zvolna smažíme na oleji. Podáváme se štouchaným bramborem a červenou řepou.
Poslední aktualizace: 27. 2. 2019 19:34