Obsah

Evropa nás zajímá - Dánsko

Typ: ostatní
V rámci projetku Evropa nás zajímá


Připravila i letos školní jídelna tématický oběd. Volba padla na Dánsko, a tak jsme ve čtvrtek 22. března dětem uvařily následující menu:

  • dánská sýrová polévka
  • frikadeller (typický dánský karbanátek), šťouchané brambory, červená řepa

Pro inspiraci přikládáme recepty! Fotografie polévky i hlavního jídla naleznete ve fotogalerii školní jídelny.

Dánská sýrová polévka
  • 2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 300 gr. pórku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1,5 l vývaru
  • 200 gr. taveného sýra
  • 2 lžíce másla
  • špetka pepře
  • špetka muškátového květu
  • žemle

Nakrájíme cibuli a pórek, osmahneme na másle, zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem, prošleháme a 20 minut povaříme. Poté do polévky přidáme na dílky nakrájený tavený sýr. Po rozpuštění sýra servírujeme s kostkami osmahnuté žemle, dozdobíme petrželkou.

Frikadeller - dánské karbanátky
  • 500 gr. mletého vepřového masa
  • 1 cibule
  • 250 gr. červené papriky
  • 250 gr. žluté papriky
  • 250 gr. zelené papriky
  • 1 lžíce másla
  • 1 vejce
  • mléko
  • žemle
  • sůl, pepř, oregáno

Mleté maso smícháme se žemlí namočenou v mléce, vejce, na másle zpěněnou cibulí a nadrobno nakrájenou paprikou. Vše ochutíme solí, pepřem a oregánem, tvoříme malé karbanátky, které zvolna smažíme na oleji. Podáváme se štouchaným bramborem a červenou řepou.


Vytvořeno: 27. 2. 2019
Poslední aktualizace: 27. 2. 2019 19:34
Autor: Mgr. Martina Kudláčková